Frankston Train Station

Frankston Train Station

Frankston Train Station

ARC DE TRANSIT

The Frankston Station precinct faces ongoing site and station challenges. Challenges that are negatively impacting on the immediate amenity and security of the area, the long term civic appeal and lack of urban connections.

Young St is currently vehicular focused, pedestrians aren’t prioritised. Our proposal builds on the current urban scheme. Realigning Young St towards the west allows for the opportunity to provide a shared pedestrian and bike path along with bus and car lanes and an increased zone for pedestrian and civic functions in an enlarged plaza.

‘Arc de Transit’ positions itself as the mediator between these challenges and provides a creative, strategic and trans formative resolution to these design challenges. It becomes a transportation hub, a place of civic-ness and community and provides urban connections to the town centre and Chisholm Institute.

A ‘sculptured landform’: a fusion of architecture and landscape. It integrates an entry to the new station, dynamic underpass connection to Chisholm Institute, a roof garden and future overpass to Chisholm Institute, digital bus and train timetables, tiered and informal seating.
Components of ‘Arc de Transit’:
Roof Garden: Takes its lead from the Highline in New York. A place for the public to meet, perform, have views of Port Philip Bay and the future connection to Chisholm College.
2x Bike Parkiteers: One on the east side and a larger one under the tiered seating which includes a retail opportunity for an integrated Bicycle Workshop.
3x Light Cannons: Integrated with the west underpass entry and pierces the arch building, channeling light to the under-croft below enlivening the environment. They are orientated towards the morning, midday and afternoon sun angles. Combining with the reflective materiality of the tunnel, this creates an ephemeral luminous environment.
2x Kiss n Rides: On the east and west sides.
Bus Stops: We have collocated all bus stops to one side of the station entry/exit points for ease of wayfinding.
Lift: Allows people to access the roof garden and future overpass.
Bunjil: Takes pride of place on top of the lift shaft.
Public Plaza: Allows for a myriad of civic functions from; food trucks, markets, playground & theatrical events.
Station Platform: The existing station platform will remain and existing station buildings are being demolished.
Platform Canopy: Harkens back to the saw-tooth roof forms of factories. The north face will have solar panels and the south face will be clear glass.
Car Park: Has been redesigned with no loss of car park numbers, to allow for eastern plaza with Kiss n Ride and bus stops.
Underpass: Becomes an illuminated shimmering tube that integrates with an eastern canopy and light cannons.
Gabion Wall: Appearing to be solid from a distance, the structure of the gabion allows for stippled diaphanous light into the station. The pattern of the stone, the filtration of light and the interplay of shadow and form transforms the internal spaces into a dynamic and interactive environment. The wall is simultaneously solid and transparent. A difficult surface to graffiti and integrates structure and form.

7 - Final.jpg
3 - Final.jpg
8 - Final.jpg
5 - Final.jpg
6 - Final.jpg
9 - Final.jpg
10 - Final.jpg
11 - Final.jpg
PROPOSED ROOF PLAN 1-2000 v2.jpg
LONG SECTION 1-500 rendered.jpg